Σχολικό Έτος   2022-2023

Βουλή των εφήβων   

                        «Βήματα Δημοκρατίας» «Περιβάλλον και εκπαίδευση»

1.  Αδελφοποίηση

  • Το σχολικό έτος 2022-23 και μετά από πρόσκληση του Ελληνικού σχολείου Βουδαπέστης «Μανώλης Γλέζος το σχολείο θα κάνει την εκπαιδευτική επίσκεψη στη Ουγγαρία-Βιέννη με 45 μαθητές.
  • Το σχολικό έτος 2022-23 και μετά από πρόσκληση του σχολείου Ludwing Georgs Gymnasium στη πόλη Darmstadt θα κάνει την εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γερμανία με 45 μαθητές.

2.  Εκπαιδευτικές εκδρομές

Πραγματοποιήθηκε 5-ήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με την Γ Λυκείου.

 Σχολικό Έτος   2020-2021

 

Βουλή των εφήβων   

                        «Βήματα Δημοκρατίας» «Περιβάλλον και εκπαίδευση»

Συμμετέχουν οι μαθητές:

 

Γιάννη Πολυκανδρίτη (Γ’ Λυκείου)   Μυρσίνη Βερβέρη (Β’ Λυκείου)  Μαίρη Βιδάλη (Β’ Λυκείου)

 

Υπεύθυνος-εκπαιδευτικός του προγράμματος: Παντερής Αντώνιος ΠΕ78

Για την Παρουσίαση πατήστε εδώ

 

 

 

______________________________________________________________

Σχολικό Έτος   2019-2020

 

 

Κοπή πίτας για το 2020

Η κόπη της πίτας στο 1ο ΓΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου, για μαθητές και καθηγητές.

 

1.  Αδελφοποίηση

 

Το σχολικό έτος 20019-20 και μετά από πρόσκληση του Ελληνικού σχολείου Βουδαπέστης «Μανώλης Γλέζος», το 1ο ΓΕΛ Ραφήνας θα ξεκινήσει μία σημαντική συνεργασία η οποία έχει ως επίκεντρο την αδελφοποίηση των δύο σχολείων.

 

Το 12τάξιο Συμπληρωματικό Σχολείο Ελληνικών «Μανώλης Γλέζος» έχει ως βασική δραστηριότητα την αγωγή και τη διδασκαλία των μαθητών 7-21 ετών Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, λαογνωσίας βάσει του πλαισίου προγράμματος διδασκαλίας των εθνικοτήτων.

 

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας στη Βουδαπέστη από 18-22 Μαρτίου 2020. Εκεί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές επισκέψεις και δράσεις. Οι στόχοι της αδελφοποίησης είναι πολλαπλοί. Ένας βασικός στόχος είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων να γνωριστούν μεταξύ τους, ανταλλάσοντας απόψεις, ιδέες και εμπειρίες. Επίσης οι μαθητές του σχολείου μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ελληνισμό της διασποράς και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει. Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Ουγγαρίας, την κουλτούρα των κατοίκων της, καθώς και τα σημαντικότερα μνημεία μίας ιστορικής χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

foto_boud.jpg - 2.33 MB

 

2. Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή προσκαλεί   τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας.

 

Τί είναι αυτό που κάνει ένα σχολείο να αποφασίζει για δεύτερο συνεχόμενο έτος να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη;

1ον. Η τιμητική πρόσκληση: Όταν προσκαλεί το σχολείο μας το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νέου ελληνισμού, «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή», που ιδρύθηκε έναν χρόνο μετά την Άλωση, το 1454, που διέσωσε την ελληνική παιδεία κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε ως δασκάλους κορυφαίες πνευματικές μορφές σαν τον Θεόφιλο Κορυδαλλέα, την σημαντικότερη οπωσδήποτε μορφή στην φιλοσοφική παιδεία του γένους μετά την Άλωση, και σαν τον Ευγένιο Βούλγαρη, τον μεταφραστή του Βολταίρου και κορυφαίο εκπρόσωπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, τότε η

πρόσκληση γίνεται πρόκληση γνωριμίας με την ζώσα ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης.

 

2ον. Η ιστορική επίκληση: Θα επισκεφθούμε την Κωνσταντινούπολη, την πνευματική πατρίδα των Ελλήνων, την Βασιλεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Χωρίς το Βυζάντιο και την πνευματική του κληρονομιά ο νέος ελληνισμός είναι ακατανόητος. Αυτό, λοιπόν, το ταξίδι στην Ιστορία δεν μπορεί να έχει τέλος, γιατί αφορά στην γνωριμία μας με το βαθύτερο συλλογικό εαυτό μας.

3ον. Η εκπαιδευτική πρόκληση: Η εμπειρία της περσινής εκδρομής ήταν καταλυτική στην απόφαση για τον εκ νέου σχεδιασμό της επίσκεψής μας στην Κωνσταντινούπολη, στον βαθμό που μια εκπαιδευτική εκδρομή δεν μπορεί να εξαντλείται στο ψυχαγωγικό μέρος της αλλά, αντίθετα, πρέπει να είναι ένας άλλος

τρόπος προσέγγισης της γνώσης, πιο ευχάριστος, πιο δημιουργικός, πιο βιωματικός. Τα περσινά παιδιά επέστρεψαν ενθουσιασμένα από την ξενάγησή τους στα κορυφαίας σημασίας βυζαντινά μνημεία, αλλά και από την γνωριμία τους με τους Έλληνες της Πόλης, τους τελευταίους Βυζαντινούς. Σε συνδυασμό με τα μαθήματα Ιστορίας και Τέχνης που είχαν παρακολουθήσει πριν την εκδρομή απέκτησαν βιωματική σχέση με την βυζαντινή και την νεότερη ιστορία του Ελληνισμού. Το πείραμα πέτυχε απολύτως την πρώτη φορά και θα πετύχει και την δεύτερη.

 

Έτσι, στις 26 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2020 θα ξαναβρεθούμε στην Κωνσταντινούπολη και θα επισκεφθούμε:

 

  1. τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου θα γνωριστούμε με τους μαθητές της,
  2. το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα μας υποδεχθεί η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος,
  3. την Αγιά Σοφιά,
  4. τα μαγευτικά Πριγκιποννήσια και τη Μονή της Χάλκης με την περίφημη Θεολογική Σχολή,
  5. τη Μονή της Χώρας, με την εκπληκτική αγιογράφηση, το υψηλότερο, κατά τους ειδικούς, δείγμα βυζαντινής τέχνης στον κόσμο.
  6. τη Ζωοδόχο Πηγή Μπαλουκλή, όπου σύμφωνα με τον θρύλο έπεσαν στο αγίασμα της μισοτηγανισμένα τα ψάρια ενός μοναχού κατά την Άλωση της Πόλης,
  7. τη Μονή των Βλαχερνών, όπου εψάλλει για πρώτη φορά, κατά την παράδοση, ο Ακάθιστος Ύμνος, το 626 μ.Χ.,
  8. τα τείχη της Πόλης και το παλάτι του Πορφυρογέννητου,
  9. τη Βασιλική Κινστέρνα και τον Ιππόδρομο,
  10. αλλά και τον Πύργο του Γαλατά, τον Βόσπορο (κρουαζιέρα), το Μπλε Τζαμί, το Τοπ Καπί και το Μεγάλο παζάρι.

 

Κλείνοντας αυτό το ενημερωτικό σημείωμα θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τον διευθυντή της Μεγάλης του Γένους Σχολής, κ. Δημήτριο Ζώτο, για τον ζήλο και την θέρμη που επέδειξε προκειμένου να τύχουμε της καλύτερης φιλοξενίας εκ μέρους της Σχολής. Ευχόμαστε, κάποτε, να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε αυτή την φιλοξενία.

 

Εκ μέρους των συνοδών καθηγητών,

Αναστάσιος Καραγιάννης, Φιλόλογος

 

 

Σχολικό Έτος   2018-2019

 

28 Οκτωβρίου 2018

 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 

 Είναι η πρώτη γιορτή μετά τα όσα συνέβησαν στην περιοχή μας το περασμένο καλοκαίρι.

 

 Οι άνθρωποι της Ραφήνας, του Νέου Βουτζά και του Ματιού προσπαθούν να  ξαναπιάσουν από την αρχή το νήμα της ζωής που τόσο δοκιμάστηκε το τραυματικό καλοκαίρι του 2018.

 

 Η ζωή συνεχίζεται, οι μαθητές προχωρούν ….

 

Οι σχολικές γιορτές είναι απαραίτητες ειδικά σε δύσκολους καιρούς.

 

 Η δημιουργία, η φαντασία, η διαφορετικότητα βρίσκουν πεδίο να δράσουν.

 

 Με την καθοδήγηση της κ. Σοφίας Πιτσογιάννη οι μαθητές έπλασαν μια όμορφη γιορτή με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

 

 Κάθε φορά η γιορτή είναι μοναδική.

 

 Καμία γιορτή δεν μοιάζει με την προηγούμενη.

 

 Καμία γιορτή δεν θα είναι ίδια με την επόμενη.

 

 

 

Η δραματοποίηση του ποιήματος «Άσμα Ηρωϊκό και Πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη κυριάρχησε στο Πρώτο Μέρος της γιορτής.

 

 Με το χορό, το τραγούδι, την κίνηση, την απαγγελία οι μαθητές απέδωσαν το συγκλονιστικό κείμενο του ποιητή που είχε και ο ίδιος λάβει μέρος στην πρώτη γραμμή του πολέμου του ’40 και είχε τραυματιστεί.

 

 Οι μαθητές είναι προικισμένοι με ταλέντα πολλά και ξεχωριστά.

 

 Σε τέτοιες γιορτές δίνεται η σπάνια για το ελληνικό σχολείο ευκαιρία να δείξουν ένα μικρό μέρος αυτού του κρυμμένου και αθέατου συνήθως ταλέντου.

 

 
Το Δεύτερο Μέρος της γιορτής αφιερώθηκε στον μεγάλο γερμανό δραματουργό Μπέρτολντ Μπρεχτ που φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από την γέννησή του.

 

 Ο καλός άνθρωπος του Άουγκσμπουργκ φώτισε για τα καλά σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

 Το ερώτημα πώς ο κόσμος έφτασε ένα βήμα πριν από την καταστροφή, πώς ένας λαός παρασύρθηκε σε μια θάλασσα μίσους και μισαλλοδοξίας απασχόλησαν τον Μπρεχτ στο έργο του.

 

Στην γιορτή παρουσιάστηκαν δύο θεατρικά μονόπρακτα από το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράϊχ¨.

 

Επί  σκηνής ζωντάνεψαν «Το Σύνθημα» και  ο «Ο Σπιούνος».

 


Μάλιστα  «Ο Σπιούνος» ήταν ένα από τα αγαπημένα θεατρικά έργα της Σπυριδούλας Καλουδιώτη, της εξαιρετικής συναδέλφου που «έφυγε» πρόσφατα από τον κόσμο τούτο.

 

 Το είχε και η ίδια αποδώσει με μαθητές στο μεγάλο της ταξίδι στην Εκπαίδευση.

 

 Η Σπυριδούλα και ο Γιάννης ο Παπαζής «έφυγαν» φέτος το καλοκαίρι με διαφορά σαράντα μέρες ο ένας από τον άλλο.

 

 Σαν ελάχιστη τιμή για το Γιάννη και τη Σπυριδούλα οι αίθουσες «1» και «12» πήραν το όνομά τους… (Πατήστε εδώ για φωτογραφικό υλικό)

 

 

Σχολικό Έτος   2017-2018

09-10-2017: Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση Γονέων & Κηδεμόνων από την Διεύθυνση του σχολείου, στις 06-10-2017, στο αμφιθέατρο

 

sinantisi gonewn

26-01-2018: Το ΛΥΚΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ θα πραγματοποιήση το πρόγραμμα "E-Twinning-Ας Γνωριστούμε καλύτερα - Uns Besser Kennenszulernen", όπου(03) τρεις εκπαιδευτικοί και (24) είκοσι τέσσερεις μαθητές μας θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική εκδρομή στην Γερμανία από τις 03-02-2018 μέχρι τις 08-02-2018.

26-01-2018: Το ΛΥΚΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ θα πραγματοποιήση εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πρόσκληση από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών και Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ", στα πλαίσια του προγράμματος (03) τρεις εκπαιδευτικοί και (29) είκοσι εννέα μαθητές μας θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική εκδρομή στην Ολλανδία από τις 25-03-2018 μέχρι τις 29-03-2018.